calivitamlm.pl

Mikroelementy i makroelementy

Mikroelementy i makroelementy

Mikroelementy i makroelementy

Do najważniejszych rodzajów makroelementów zalicza się między innymi wapń. Jest to składnik, który powszechny jest we wszelkiego rodzaju produktach nabiałowych. Wśród niego są to sery, mleko, ale także występuje w warzywach strączkowych oraz rybach takich jak śledzie i sardynki. Jest też obecny w ziarnach sezamu. Warto wiedzieć, że wapń odpowiada jako najważniejszy składnik za prawidłowe funkcjonowanie kości. Jeżeli nie ma go w naszym organizmie w odpowiedniej ilości może doprowadzić do odwapnienia kości a z tego z kolei robią się poważne dolegliwości chorobowe takie jak osteopenia oraz osteoporoza.

Następny składnik to fosfor, a ten z kolei pojawia się w warzywach strączkowych, w mięsie, żółtkach jaj oraz rybach i przetworach mlecznych. Jest mało kiedy notowany brak tego składnika w naszym organizmie, co wiąże się z faktem, iż jest on powszechnie występującym minerałem w artykułach spożywczych. Magnez natomiast jest obecny w warzywach, w tym w roślinach strączkowych, w kaszy gryczanej, kakao, ale też w orzechach, produktach pełnoziarnistych oraz suszonych figach i bananach. Jeżeli nie mamy w organizmie magnezu, co często się zdarza, ponieważ łatwo jest on wypłukiwany z organizmu , może dojść do poważnych problemów w tym na przykład z anemią. Wielokrotnie magnezu brakuje ludziom mocno stresującym się, żyjącym pod presją a także tym, którzy na co dzień intensywnie i bardzo wyczerpująco uprawiają wybrane dyscypliny sportowe.

Jeżeli nie ma tego makroelementu w naszym zbilansowanym jadłospisie, dochodzi często do kłopotliwych skurczy, a także zmniejsza się poziom skupienia, ciężej jest się skoncentrować, jesteśmy jeszcze bardziej nerwowi i rozproszeni. Nie możemy pracować intelektualnie i uczyć się na najwyższych obrotach. Niekiedy magnez zaleca się w ramach rozsądnej, umiarkowanej suplementacji przyjmować indywidualnie, jako preparat z apteki. Nie przesadzajmy jednak z jego dawką, choć i taka postać magnezu może okazać się mało skuteczna, ponieważ magnez z tabletek jest słabo przyswajalny. Żelazo stanowi natomiast kolejny rodzaj składnika bardzo cennego. Jest ono obecne w mięsie, przede wszystkim jest go sporo w dziczyźnie. Do tego dochodzi czerwona fasola, buraki, groszek, drożdże, żółtka jaj.

Występuje też w grubych kaszach, orzechach oraz produktach z pełnego ziarna i suszonych owocach typu zwłaszcza rodzynki i morele. Żelazo występuje w dużych ilościach w roślinach strączkowych oraz w kakao, gorzkiej czekoladzie i liściastych warzywach takich jak na przykład szpinak. O tym, żeby dbać o odpowiedni poziom żelaza przede wszystkim apeluje się do kobiet w ciąży, bo od tego zależy anemia ciążowa. Ogólnie brak tego makroelementu w naszym organizmie prowadzi do niedokrwistości. Jesteśmy bez energii, słabi, ciężko jest się nam ogarnąć o poranku, zwlec z łóżka, pracować intelektualnie. Brak żelaza negatywnie wpływa również na ogólną kondycję naszego organizmu, ale również powoduje ogólne złe samopoczucie i niekiedy może być nawet przyczyną depresji. Wszystko to z tego względu, że żelazo jest elementem składowym w produkcji serotoniny czyli hormonów szczęścia.

– autor artykułu